Každá dobre navrhnutá kuchyňa má účelovo usporiadaný priestor, v ktorom sa nielenže cítite dobre, ale poskytuje dostatok miesta na všetky činnosti spojené s prípravou pokrmov. Kuchynská linka by mala mať správne rozmery a zapadať do celkovej dispozície vašej kuchyne. Pri plánovaní polohy novej kuchynskej linky je vhodné vytvoriť pomyselný trojuholník medzi sporákom, chladničkou a drezom. Najideálnejšou variantou je, samozrejme, zvoliť si kuchynskú linku v tvare písmena “L”.
Ideálne rozmery kuchynskej linky
Primeraný rozmer kuchynskej linky sú približne 4 m. Výška pracovnej dosky by sa mala pohybovať okolo 90 cm od zeme. Drez na umývanie riadu by mal byť dokonca o niečo vyšší. Vhodnú výšku zistíme tak, že sa postavíme k linke, ohneme ruky v lakťoch na 90 stupňov a vodorovne podržíme nad linkou. Ak máme dlane 15 cm nad linkou, výška je v poriadku. Vedľa drezu by ste mali mať dostatočný priestor na odkvapkávač riadu. Dĺžka pracovnej dosky by mala byť aspoň 100-120 cm a mala by byť umiestnená medzi sporákom a drezom. Je nutné tiež zvoliť adekvátne odstupy od jednotlivých častí, aby ste sa v kuchyni necítili stiesnene. Vzdialenosť medzi hornými a dolnými skrinkami by mala byť 50-55 cm.
Usporiadanie kuchynskej linky
Kuchynskú linku môžeme rozdeliť do jednotlivých zón, ktoré odpovedajú logickej postupnosti práce v kuchyni: skladovanie, mytie, príprava a varenie. Do úvahy je nutné brať tiež, či je gazdinka ľavák alebo pravák. Pre pravákov sa zóny umiestňujú zľava doprava a opačne. Dobré rozvrhnutie skriniek, poličiek a úložného priestoru vám v kuchyni zaručí hladký priebeh jednotlivých činností. Každá kuchyňa by mala byť vybavená kvalitným vysúvacím systémom, ktorý vám sprehľadní potraviny i kuchynský riad. Manipulácia s nimi je pohodlná a tichá. Praktické sú otočné drôtené koše alebo rohové polkruhové police.
Aký si zvoliť materiál
Luxusnejšie kuchyne sa vyrábajú z drahšieho, ale trvácneho masívu. Ak však máte obmedzený rozpočet, neváhajte investovať do lacnejšieho laminátu. Veľmi obľúbené sú kamenné pracovné dosky z mramora alebo zo žuly. Alternatívou je použitie dreva, nerezu alebo už spomínaného laminátu. Laminát má nízke nároky na údržbu a dobrú cenu. Na kuchynské dvierka je vhodné použiť MDF dosky, dyhu alebo klasické drevo. Dvierka môžete fóliovať alebo nalakovať (mat, lesk). Výhodou je tvarová stálosť, odolnosť voči mechanickému poškodeniu a zmenám teplôt.
Pri výbere vhodnej kuchynskej linky sa nikdy neoplatí šetriť, budete ju totiž využívať nepretržite každý deň. Zvoľte preto kvalitné materiály, ktoré vám budú slúžiť dlhé roky.