Každá dobre navrhnutá kuchyňa má účelovo usporiadaný priestor, v ktorom sa nielenže cítite dobre, ale poskytuje dostatok miesta na všetky činnosti spojené s prípravou pokrmov. Kuchynská linka by mala mať správne rozmery a zapadať do celkovej dispozície vašej kuchyne. Pri plánovaní polohy novej kuchynskej linky je vhodné vytvoriť pomyselný trojuholník medzi sporákom, chladničkou a drezom. Najideálnejšou variantou je, samozrejme, zvoliť si kuchynskú linku v tvare písmena “L”.

Ideálne rozmery kuchynskej linky

Primeraný rozmer kuchynskej linky sú približne 4 m. Výška pracovnej dosky by sa mala pohybovať okolo 90 cm od zeme. Drez na umývanie riadu by mal byť dokonca o niečo vyšší. Vhodnú výšku zistíme tak, že sa postavíme k linke, ohneme ruky v lakťoch na 90 stupňov a vodorovne podržíme nad linkou. Ak máme dlane 15 cm nad linkou, výška je v poriadku. Vedľa drezu by ste mali mať dostatočný priestor na odkvapkávač riadu. Dĺžka pracovnej dosky by mala byť aspoň 100-120 cm a mala by byť umiestnená medzi sporákom a drezom. Je nutné tiež zvoliť adekvátne odstupy od jednotlivých častí, aby ste sa v kuchyni necítili stiesnene. Vzdialenosť medzi hornými a dolnými skrinkami by mala byť 50-55 cm.

Usporiadanie kuchynskej linky

Kuchynskú linku môžeme rozdeliť do jednotlivých zón, ktoré odpovedajú logickej postupnosti práce v kuchyni: skladovanie, mytie, príprava a varenie. Do úvahy je nutné brať tiež, či je gazdinka ľavák alebo pravák. Pre pravákov sa zóny umiestňujú zľava doprava a opačne. Dobré rozvrhnutie skriniek, poličiek a úložného priestoru vám v kuchyni zaručí hladký priebeh jednotlivých činností. Každá kuchyňa by mala byť vybavená kvalitným vysúvacím systémom, ktorý vám sprehľadní potraviny i kuchynský riad. Manipulácia s nimi je pohodlná a tichá. Praktické sú otočné drôtené koše alebo rohové polkruhové police.

Aký si zvoliť materiál

Luxusnejšie kuchyne sa vyrábajú z drahšieho, ale trvácneho masívu. Ak však máte obmedzený rozpočet, neváhajte investovať do lacnejšieho laminátu. Veľmi obľúbené sú kamenné pracovné dosky z mramora alebo zo žuly. Alternatívou je použitie dreva, nerezu alebo už spomínaného laminátu. Laminát má nízke nároky na údržbu a dobrú cenu. Na kuchynské dvierka je vhodné použiť MDF dosky, dyhu alebo klasické drevo. Dvierka môžete fóliovať alebo nalakovať (mat, lesk). Výhodou je tvarová stálosť, odolnosť voči mechanickému poškodeniu a zmenám teplôt.

Pri výbere vhodnej kuchynskej linky sa nikdy neoplatí šetriť, budete ju totiž využívať nepretržite každý deň. Zvoľte preto kvalitné materiály, ktoré vám budú slúžiť dlhé roky.

 

Zaujala Vás táto téma? Inšpirujte sa produktmi od overených obchodov v našej sekcii: